Skip to content

Esterilització de mascotes

La esterilització és, sens dubte, una de las decisions més importants que has de prendre com a propietari d’un animal de companyia. En aquest article t’explicarem per què els veterinaris la recomanem i quan és el millor moment per fer-ho. També t’aclarirem alguns dels dubtes i mites relacionats amb l’esterilització.

En què consisteix l’esterilització?

L’esterilització és el mètode mitjançant el qual  aconseguim que un animal sigui estèril i infecund.

En alguns casos molt concrets podem aplicar tractaments mèdics que ens permeten obtenir una esterilització temporal i reversible. No obstant això, el més beneficiós per a la teva mascota és l’esterilització quirúrgica permanent. En aquest cas, el que fem és extirpar els ovaris i l’úter en les femelles (ovariohisterectomia), o els testicles en els mascles (orquiectomia). Tot el que t’expliquem en aquest article es refereix a l’esterilització quirúrgica (castració).

L’esterilització quirúrgica és una tècnica rutinària i habitual en qualsevol centre veterinari. En la majoria dels casos l’animal roman en el centre només unes hores i pot anar-se’n a casa per la tarda. Aspectes com la tècnica quirúrgica, el tipus d’anestèsia i les proves prèvies les adaptem a cada cas concret.

Quins beneficis té l’esterilització?

Amb l’esterilització aconseguim evitar gestacions no desitjades. Cada any, un gran nombre de gats i gossos procedents de ventrades no programades són sacrificats o abandonats al carrer on viuen sense cap tipus de control ni qualitat de vida.

Prevenim l’aparició de signes i comportaments relacionats amb la reproducció. En els mascles són habituals l’agressivitat per dominància i el marcatge territorial. Alguns poden escapar-se a la recerca d’una femella en zel, la qual cosa pot provocar accidents o baralles amb altres animals. En les femelles els comportaments apareixen en el període de zel. Les gosses presenten sagnat i atracció als mascles durant el passeig. En les gates són freqüents els miols intensos i també poden mostrar marcatge territorial com els mascles.

L’esterilització també ens permet evitar l’aparició de diferents malalties. En les femelles, la infecció d’úter (piòmetra) i els tumors de mama, d’ovaris i d’úter. En els mascles, els tumors de pròstata i de testicles, els tumors perianals i la hiperplàsia benigna de pròstata. L’esterilització també forma part del protocol de tractament d’aquestes malalties, en el cas que apareguin.

Quan és millor esterilitzar a la teva mascota?

Les mascotes poden ser esterilitzades a qualsevol edat, si bé els beneficis són més evidents si ho fem a edats primerenques. Normalment recomanem esterilitzar a una mascota entre els cinc i sis mesos d’edat, encara que podem fer-ho a partir de les sis setmanes.

No és convenient esterilitzar a una femella durant el període de zel, sempre que pugui evitar-se. Està totalment desaconsellat fer-ho quan la femella presenta pseudogestació.

Mites i idees falses sobre l’esterilització.

Les gosses i gates han de tenir al menys un zelo o una ventrada.

No existeix cap estudio clínic que ho demostri. Esterilitzar a una femella abans del seu primer zel redueix gairebé a zero la possibilitat de desenvolupar un càncer de mama. La probabilitat s’incrementa significativament amb cada zel.

L’esterilització redueix la capacitat de guarda d’un gos entrenat.

El comportament de guarda és instintiu i no es veu afectat per l’esterilizació.

Després d’esterilitzats, els animals s’engreixen.

Amb l’esterilització es produeix un canvi hormonal que pot alentir el metabolisme. El que fa engreixar a la teva mascota, esterilitzada o no, és proporcionar-li mes calories de les que necessita. Les dietes hipocalòriques i ‘exercici físic ens ajuden a mantenir a les nostres mascotes en el suu pes ideal.

Amb l’esterilització els animals es tornen ximples i menys actius.

Les mascotes redueixen la seva activitat amb l’edat i amb el sobrepès, no amb l’esterilització. Segueix jugant amb la teva mascota i traient-la a passejar i aquesta es mostrarà tant feliç i activa com abans de la cirurgia. Amb l’esterilització ses suprimeix el comportament reproductiu (munta, marcatge, agressivitat) però no les ganes de jugar. I, per descomptat, en cap cas es veurà afectada la capacitat d’aprenentatge de la teva mascota.

Els animals esterilitzats mostren un comportament més centrat i es relacionen millor amb els éssers humans. Per aquest motiu la pràctica totalitat de les mascotes d’assistència o teràpia estan esterilitzades.

Campanya d’esterilització.

Sí, tenim campanya d’esterilització. Aquestes són les condicions:

  • Has d’esterilitzar a la teva mascota abans dels 8 mesos d’edat.
  • Aplicable a gossos i gats, mascles i femelles.
  • La campanya funciona durant tot l’any. No està restringida només a uns mesos.
  • Els descomptes s’apliquen sobre la cirurgia, l’anestèsia i el perfil preanestèsic.
  • Només per a esterilització preventiva. S’exclou l’esterilització per malaltia, gestació o accident.

Punxa en el següent enllaç si vols veure aquesta i altres ofertes i campanyes.