Skip to content

La vacuna de la leishmaniosi canina.

Tot i que cada cop és més habitual que la incloguem en el calendari vacunal dels gossos, la vacuna de la leishmaniosi canina segueix despertant alguns dubtes.

 

Perquè és recomanable la vacunació contra la leishmaniosi?

La leishmaniosi canina és una malaltia parasitària molt greu que pot arribar a ser mortal.

Els darrers estudis ens indiquen que, a Catalunya, la malaltia presenta una incidència del 20-35% (encara que en algunes zones pot arribar al 70%).

La malaltia es transmet per la picada d’uns insectes, els flebòtoms1. Per això, un dels mètodes de control de la malaltia és l’aplicació de productes insecticides que repel·leixen els insectes (collarets, pipetes). Si apliques insecticides al teu gos redueixes la probabilitat de que el flebòtom el piqui i l’inoculi la leishmània, però no elimines aquesta probabilitat.

Hi ha una altra cosa que tu pots fer per protegir al teu gos de la leishmaniosi: vacuna’l.

L’objectiu de la vacuna és estimular el sistema immunitari del gos perquè, en cas que un flebòtom el piqui i l’inoculi la leishmània, estigui preparat per presentar una resposta immunitària eficaç que eviti el desenvolupament de la malaltia.

A Gràcia Veterinaris vacunem els gossos contra la leishmaniosi amb Letifend, la vacuna desenvolupada per Laboratoris Leti després de 30 anys d’investigació.

El millor mètode per evitar la leishmaniosi és combinar l’aplicació de productes repel·lents dels flebòtoms amb la vacunació.

 

És eficaç la vacuna?

Els estudis fets amb Letifend han demostrat una eficàcia del 72% en la prevenció de la leishmaniosi canina en àrees amb una alta incidència de la malaltia. Aquest nivell de protecció és molt alt, especialment tractant-se d’una vacuna contra una malaltia parasitària.

 

Quins efectes secundaris té la vacunació amb Letifend?

Letifend és una vacuna extremadament segura. L’únic efecte secundari descrit després de la seva aplicació és l’aparició d’un edema lleu en el punt d’inoculació que desapareix a les poques hores i sense requerir cap tractament. Aquest efecte secundari s’ha observat en un nombre molt baix dels gossos vacunats.

 

Abans de vacunar al meu gos, he de fer-li alguna anàlisi per saber si ja està infectat?

Letifend està indicada per a la vacunació de gossos seronegatius2 ; per això, i encara que el teu gos no presenti signes de la malaltia, abans de vacunar-lo li farem una anàlisi de sang per descartar la infecció.

Aquesta anàlisi la farem a la mateixa clínica i tindrem els resultats en uns 20 minuts.

 

Es poden vacunar tots els gossos?

Els gossos seronegatius es poden vacunar amb Letifend a partir dels sis mesos d’edat.

Es poden vacunar els gossos de qualsevol raça i els creuats, els mascles i les femelles.

No s’ha comprovat la seguretat de Letifend per a femelles gestants o lactants.

 

Quantes dosis de Letifend hauré d’administrar al meu gos?

Només cal una única dosi de Letifend per protegir al teu gos durant tot un any. La vacuna protegeix des dels 28 dies després de la seva aplicació.

La revacunació amb Letifend és anual.

 

Vols ser el que més sap de leishmaniosi canina de tot el pipi-can? Punxa en aquest enllaç i mira la presentació que t’hem preparat.