Estàs preparant les teves vacances? Et mudes a una altra ciutat o país? En qualsevol cas, si vas a viatjar amb la teva mascota, aquests consells t’interessen.

Programa els teus viatges amb molta antelació. Alguns dels requisits que et poden exigir necessiten fins i tot de mesos per a la seva preparació.

Consulta amb l’ambaixada o consolat de tots i cadascun dels països que pensis visitar. La llei estableix que és responsabilitat del propietari saber quins són els requisits exigits per viatjar amb la seva mascota. Cada país pot canviar aquests requisits quan així ho cregui convenient i no existeix cap protocol de comunicació establert entre les autoritats sanitàries dels diferents països.

Revisa també la normativa vigent si penses viatjar a les Illes Balears, a les Illes Canàries o las Ciutats Autònomes de Ceuta o de Melilla. No és exactament la mateixa normativa que si viatges per la resta del territori nacional.

El principal requisit per viatjar amb la teva mascota pel territori nacional i a països de dins o fora de la Unió Europea és que l’animal estigui degudament identificat i vacunat de la ràbia. Si és el primer cop que el vacunes, has de fer-ho com a mínim 21 dies abans de viatjar. Si la vacuna de la rabia li ha caducat, has de vacunar-lo de nou. En aquest cas també s’aplicarà el període de 21 dies d’antelació. En aquest enllaç pots trobar més informació sobre la identificació en animals de companyia.

El passaport és el document necessari per a que els animals de companyia puguin viatjar per la Unió Europea o accedir-hi des de altres països. Comprova amb el teu veterinari que el passaport està actualitzat si vas a viatjar amb la teva mascota.

Si viatges fora de la Unió Europea necessites un certificat de salut. L’emet un veterinari col·legiat i certifica que l’animal no presenta símptomes de malalties infecto-contagioses, que està vacunat de la ràbia, degudament identificat i en condicions per viatjar. També pot incloure una altra informació exigida pel país de destí.

Alguns països poden sol·licitar altres documents com un certificat d’exportació, un certificat de desparasitació o una prova d’anticossos enfront de la ràbia, entre d’altres.

Si viatges amb el teu gos o gat a un país no pertanyent a la Unió Europea, has de tenir en compte els protocols establerts per a la tornada a Espanya.

Revisa els requisits amb la companyia de transport en cas que viatgis en avió, tren, vaixell o autocar. Si vas a viatjar amb la teva mascota en el teu cotxe consulta la normativa de trànsit per a cada un dels territoris pels que passis.

Si el teu animal està rebent un tractament crònic, recorda portar amb tu suficient medicació. També hauries de demanar al teu veterinari un informe clínic por si has que portar a la teva mascota d’urgències.

Per a més informació pots contactar amb la Área Funcional de Agricultura y Pesca de la Delegación del Gobierno a Barcelona (c/ Bergara, 12 – 935209000) o consultar a l’aplicació de Comercio Exterior Ganadero del Gobierno de EspañaCEXGAN.

 

Recommended Posts