Skip to content

Por als sorolls

Molts gossos i gats tenen problemes amb els sorolls forts. S’espanten i s’estressen molt amb les tempestes i els focs artificials. En aquest article exposem unes estratègies que seran molt beneficioses per a ells, com són la creació d’un refugi per a l’animal, quina ha de ser l’actitud del propietari davant de la situació i la prevenció en edats primerenques.
També parlarem de l’ús de productes ansiolítics tenint en compte que el teu veterinari és la persona apropiada per aconsellar-te sobre l’ús dels mateixos.
Les teràpies de modificació de conducta, que són la base del tractament, són complexes i s’han d’adaptar a cada cas. Per això queden fora de l’abast d’aquest article.

Creació d’un refugi

La idea és proporcionar-los una zona segura on refugiar-se quan sentin por. Buscarem un lloc nou que pugui servir d’amagatall, cosa que ell no relacionarà amb la seva por. Un transportí sense porta o una caixa gran serveixen per a aquest menester. Si és sota una taula, la podem tapar amb una manta per intentar aïllar més la zona i donar-los més sensació de seguretat. Igualment, podem cobrir el transportí i la caixa amb la manta.
Dins el refugi es pot col·locar un llit que li agradi, joguines, premis… Qualsevol cosa que incrementi la confortabilitat.
Aquest lloc ha d’estar a la seva disposició però no l’hem d’obligar a ser-hi. El millor és treballar-ho amb anterioritat, mostrant-li el lloc i administrant-li premis.
Finalment, insonoritzem de l’exterior en la mesura que sigui possible, per exemple tancant persianes i cortines de l’habitació. També podem posar música tranquil·la.

L’actitud del propietari

Quina seria una bona actitud per portar el millor possible les sorolloses nits de cap d’any o de Sant Joan? Si és possible estarem amb el nostre animal i, si no està massa espantat, podem intentar distreure’l amb jocs. Hem de comprendre que la por és una emoció que no es pot controlar, així que paciència, cal acceptar-ho sense frustracions ni enuigs, res de càstigs. La nostra tanquil·litat és bàsica per mostrar-li que no hi ha res de què preocupar-se i si necessita estar a prop nostre li ho hem de permetre. Finalment, no intentarem que superi les seves pors enfrontant-los a elles: això només empitjora la situació.

Els cadells i el seu primer contacte amb sorolls forts

Si tens un cadell o gatet que passarà el primer Nadal o festes patronals i, com a conseqüència, els seus primers petards, aquí et mostrem alguns consells per intentar que passi aquest moment el millor possible. Això formarà part d’un període de socialització correcte.

  • Habituar-lo dies abans als sons dels petards amb CD de sorolls, al principi amb el so molt baixet i a poc a poc, si està tranquil, anar augmentant el volum.
  • Crear una zona segura on pugui refugiar-se per si ho necessita: amb el llit, aigua i menjar, joguines, un difusor de feromones i que estigui el més aïllat del soroll possible.
  • Abans que comencin els petards tenir-lo entretingut amb joguines interactives, que se’ls pugui posar menjar dins…
  • No treure’l a passejar quan ja se sentin petards.
  • No deixar-lo sol aquella nit i actuar tranquil en tot moment.

Tractament amb fàrmacs, nutracèutics i feromones

Hi ha diversos grups de fàrmacs indicats per al tractament de la por de sorolls al gos i al gat. L’elecció la farem sobre la base dels signes que mostra l’animal davant de l’estímul aversiu, la durada requerida de l’efecte i la resposta a aquest fàrmac.

  • Benzodiazepines: molt indicades pel seu efecte ansiolític i d’amnèsia anterògrada que fa que oblidin l’esdeveniment desagradable. Les més utilitzades són l’alprazolam, clorazepat i el lorazepam amb diferències en potència i durada de l’efecte entre elles. Es recomana testar la benzodiazepina amb el propietari present per cercar la dosi efectiva i supervisar que no es produeixi una excitació paradoxal.
  • alfa-2-agonistes: la dexmedetomidina i la clonidina tots dos amb efecte ansiolític. Recentment comptem amb un fàrmac veterinari amb dexmedetomidina en gel registrat per alleugeriment de la por i l’ansietat aguda associades amb el soroll.
  • Antidepressius: trazodona amb efecte ansiolític i hipnòtic a dosis baixes.
  • Nutracèutics: si els signes de por són lleus.
  • Feromones: a collar, difusor o esprai ens ajuden en el tractament, s’apliquen a la zona segura.

L’acepromacina està contraindicada pel tractament de pors i fòbies.


Article original per Pilar García, Carmen Lladó, Virginia Rueda, Eva Borrás,
GRUPO DE ESPECIALIDAD EN MEDICINA DEL COMPORTAMIENTO ANIMAL DE AVEPA (GEMCA).