Skip to content

Obesitat als gats

Què és l’obesitat als gats?

Es considera que un gat té sobrepès quan pesa entre un 10 i un 20% més que el pes corporal ideal, i es considera obès quan l’excés supera en més d’un 20% el pes corporal ideal. L’obesitat felina és una malaltia molt comuna, que afecta fins al 63% dels gats als països desenvolupats.

El sobrepès planteja riscos importants per a la salut de la teva mascota, que poden incloure un sistema immunològic debilitat, trastorns endocrins i metabòlics, malalties cardiovasculars i artritis. Els gats de mitjana edat (8-12 anys), castrats, que viuen només en interiors o principalment en interiors tendeixen a tenir més risc d’obesitat. Les estratègies de dieta i alimentació són importants per controlar el pes.

Símptomes d’obesitat en gats

A més de l’augment de pes visible, els símptomes de l’obesitat inclouen:

 • Dificultat per saltar o pujar escales.
 • El gat passa més temps assegut o ficat al llit i mostra falta de voluntat per aixecar-se i moure’s.
 • Pèrdua duna cintura pèlvica visible.
 • Incapacitat o dificultat per palpar les costelles o els ossos del maluc.
 • Observant-lo cap avall des de dalt, l’esquena del teu gat sembla plana i/o de perfil té una forma rectangular.
 • Pelatge brut, desordenat i descuidat.
 • El collaret cada cop li queda més estret.
 • Les deposicions són menys freqüents i/o hi ha més expulsió de gasos.

Causes de l’obesitat als gats

Les raons de l’obesitat als gats es poden dividir en dues categories: factors específics de l’animal i factors específics de la dieta.

Factors específics de l’animal

 • Edat: els gats de mitjana edat, de 8 a 12 anys, tenen més probabilitats de tenir sobrepès que els gats més joves o els de més edat.
 • Estat reproductiu: els gats castrats, mascles i femelles, tendeixen a tenir més gana que els gats no castrats.
 • Medi ambient: els gats d’interior, o els gats amb accés restringit a l’exterior, solen tenir sobrepès a causa d’una inactivitat més gran i menys oportunitats de fer exercici per cremar calories.
 • Condicions de salut subjacents: les al·lèrgies alimentàries poden fer que seleccionar el millor tipus d’aliment per controlar el pes sigui més complicat. Les malalties de les articulacions -com l’artrosi o l’artritis- poden reduir la mobilitat i, per tant, l’ús d’energia, incrementant el risc d’augment de pes.

Factors específics de la dieta

 • Tipus de dieta: alimentar bàsicament amb aliments secs tendeix a promoure l’augment de pes als gats més que una dieta que consisteixi exclusivament o principalment en aliments humits.
 • Mesurament inexacte dels aliments: és important seguir exactament les indicacions del fabricant i/o del teu veterinari i fer servir un got mesurador o una bàscula de cuina per calcular la dosi exacta d’aliment. Si no ho fas així, augmenta la probabilitat que sobrealimentis el teu gat.
 • Consum ràpid de la ració: si la teva mascota menja massa ràpid, és probable que desenvolupi avorriment i ansietat. En aquest cas és fàcil que el teu gat t’exigeixi més menjar i que acabis donant-li més quantitat de la necessària per així mantenir-lo entretingut i tranquil.
 • Pràctiques d’alimentació: donar-li un o dos àpats abundants al dia pot augmentar el risc d’obesitat i mendicitat al teu gat, en comparació d’utilitzar l’alimentació d’accés lliure o alimentar-lo amb menjars petits i freqüents.

Atenció! L’alimentació d’accés lliure (o self-service) no significa que el teu animal tingui sempre el bol ple i que pugui menjar tota la quantitat que ell vulgui. Has de mesurar o pesar la quantitat recomanada pel fabricant o pel teu veterinari i oferir-li-la de manera que el teu gat vagi fent petits mos al llarg del dia.

En gats que es tiren a devorar tot el contingut del bol duna vegada, l’alimentació d’accés lliure no és una bona opció.

 • Excés de llaminadures: les llaminadures tendeixen a tenir més greixos i calories que la dieta habitual d’un gat, per la qual cosa oferir massa llaminadures al llarg del dia augmenta ràpidament el total de calories ofertes i pot crear una dieta nutricionalment desequilibrada.

Com diagnostiquen els veterinaris l’obesitat als gats?

Els veterinaris diagnostiquen l’obesitat als gats avaluant el pes corporal en combinació amb una taula de puntuació de condició corporal. Tots els gràfics utilitzen mètodes d’avaluació comparables i inclouen instruccions per mirar i sentir llocs específics d’un gat. La raó per la qual el pes corporal per si mateix no es pot fer servir per diagnosticar l’obesitat és perquè dos gats del mateix pes poden tenir quantitats molt diferents de disposició de greix sobre el seu esquelet.

El teu veterinari utilitzarà avaluacions visuals i tàctils per determinar si el teu gat és obès en relació amb el pes corporal actual. Les avaluacions visuals inclouen verificar què tan bé es poden veure les costelles i els ossos del maluc. Determinaran si es pot apreciar la cintura i si hi ha dipòsits de greix evidents sota l’abdomen.

També utilitzarà les mans per palpar les costelles i determinar què tan bé o què tan malament es poden palpar.

Si un gat té obesitat severa, serà difícil sentir les costelles sota una capa greixosa de greix. La columna i els ossos del maluc també estaran coberts per coixins de greix i el ventre apareixerà distes sense que es vegi la cintura.

Els veterinaris poden diagnosticar altres afeccions relacionades amb l’obesitat mitjançant un examen físic o una anàlisi de sang. Aquestes troballes poden incloure dolor a les articulacions en manipular els malucs o genolls del teu gat; pressió arterial alta que mostra una malaltia cardiovascular subjacent; o nivells alts de glucosa a la sang sospitosos de diabetis.

Tractament de l’obesitat en gats

És important que proporcioneu al vostre veterinari una descripció precisa de l’entorn del vostre gat i del menjar que se us proporciona, inclosos tots els tipus de menjar ofert, quantitats i horaris d’alimentació, perquè pugui elaborar un pla de pèrdua de pes adequat.

Segons la salut del teu gat, el teu veterinari primer calcularà un objectiu apropiat de calories administrades per dia per promoure la pèrdua de pes i després junts establireu diverses estratègies per abordar la condició d’obesitat del vostre gat:

 • Aliments amb restricció de calories: la majoria de vegades es recomanarà un aliment amb control de calories per promoure la pèrdua de pes i mantenir alhora la massa muscular magra. Generalment es recomanen dietes baixes en carbohidrats i greixos amb alt contingut de proteïnes i fibra insoluble per promoure la sensació de sacietat.
 • Dieta seca versus enllaunada: pot ser necessari canviar d’una dieta seca a una enllaunada per assolir millor els objectius nutricionals. Recorda que mai no has de deixar aliments humits a temperatura ambient durant més de 2 a 4 hores per evitar el creixement bacterià. A més, és important rentar bé aquests plats amb aigua tèbia i sabó entre menjars.
 • Dietes veterinàries de prescripció: les dietes veterinàries de prescripció de “control metabòlic” poden ajudar encara més a promoure la pèrdua de pes perquè aquestes dietes tenen com a objectiu induir la cetosi, on el cos crema greix per obtenir energia en lloc de la glucosa dels carbohidrats.

Atenció! Si canviaràs el tipus d’aliment del teu gat, és important fer una transició lenta a la nova dieta durant 7 a 10 dies per evitar molèsties gastrointestinals. Demana al teu veterinari que t’expliqui com has de fer la transició al nou aliment.

Un cop seleccionada una dieta, el teu veterinari determinarà la quantitat d’aliment que has de proporcionar diàriament a la teva mascota en funció de l’objectiu calòric per perdre pes. És important que mesures amb precisió la quantitat de menjar que li ofereixes per dia per assolir aquest objectiu calòric i mantenir-te constant durant tot el programa d’aprimament. Pesar els aliments en una bàscula de cuina és el mitjà de mesura més precís. Usar un got mesurador de volum específic és la segona millor manera de garantir una mesura precisa.

És possible que també vulguis discutir estratègies d’alimentació amb el teu veterinari per ajudar a que el pla sigui exitós. Els punts de conversa poden incloure:

 • Selecció del bol: utilitza en un bol apropiat a la mida del teu gat perquè sembli ple o gairebé ple quan li posis el menjar. Considera les menjadores tipus trencaclosques o antiansietat per a aquells gats als quals se’ls ha d’animar a reduir la velocitat en menjar.
 • Alimentació programada versus alimentació daccés lliure: parla amb el teu veterinari sobre quina estratègia dalimentació podria funcionar millor per a lestil de vida del teu gat.
 • Quan es tracta de llaminadures, conversa amb el teu veterinari sobre la importància de les llaminadures en la relació amb el teu gat. Si el teu moment preferit del dia és oferir al teu gat un refrigeri abans de ficar-se al llit, és important per al vostre enllaç mantenir aquesta tradició. El teu veterinari pot treballar amb tu per seleccionar llaminadures que siguin baixes en greix i altes en fibra i incorporar les llaminadures per dia a l’objectiu de calories totals.

Parla amb el teu veterinari per assegurar-te que comprèn la situació de vida particular del teu gat i perquè també pugui abordar el pla de pèrdua de pes des del punt de vista de l’entorn on viu. Depenent de la situació de vida del teu gat i de la seva salut subjacent, tu i el teu veterinari podeu idear un pla perquè el vostre gat es mogui més. Alguns exemples poden incloure:

 • Incorporació de menjadores tipus trencaclosques per promoure una major activitat durant les preses.
 • Si el teu gat viu només a interiors i té moviments limitats, però d’altra banda és àgil i saludable, pots alimentar-lo amb diversos àpats petits al llarg del dia en una superfície elevada per animar-lo a saltar.

Control i prevenció de l’obesitat en gats

La prevenció de l’obesitat és clau. Comprendre els factors de risc i treballar amb el teu veterinari per controlar-los pot ajudar a evitar l’excés de pes des de les primeres etapes de la vida del gat. Quan el teu gat hagi augmentat de pes i es consideri obès, controlar el pes serà un objectiu de per vida.

Un cop iniciat un pla de pèrdua de pes, és important controlar contínuament el progrés del teu gat. És recomanable que aconsegueixis una bàscula de cuina fiable i que et familiaritzis amb les taules de condició corporal que fa servir el teu veterinari. Pots fer servir aquestes eines a casa per controlar el progrés del teu gat.

Com que el control del pes és un camí llarg, és important tenir paciència durant tot el programa. Aconseguir la pèrdua de pes del teu gat pot ser un procés que dura tota la vida i amb pocs resultats immediats. Els propietaris de mascotes amb més paciència tendeixen a tenir objectius més realistes per a la pèrdua de pes del seu gat al llarg de la seva vida, en comptes d’esperar resultats immediats i abandonar el pla de pèrdua de pes quan no se n’observen els resultats.

A més, serà necessari revisar el pla de pèrdua de pes del teu gat diverses vegades al llarg de la seva vida segons l’edat, lèxit de la pèrdua de pes i si es desenvolupa alguna altra afecció subjacent, de manera que el seguiment amb el teu veterinari és essencial per tenir èxit.

Preguntes freqüents sobre l’obesitat als gats

Com puc aconseguir que el meu gat d’interior perdi pes?

L’objectiu de la pèrdua de pes a gats és reduir les calories i augmentar l’energia utilitzada. Treballa amb el teu veterinari per assegurar-te que el teu gat segueix la dieta adequada i rep la quantitat correcta de calories per dia perquè pugui perdre pes. Tracta de fer que el teu gat es mogui a casa jugant amb ell i col·loca-li el bol sobre una superfície elevada perquè hagi de saltar per menjar. Redueix qualsevol possible factor estressant. A llars amb diversos gats o nens petits hauries d’assegurar al teu gat un lloc tranquil per retirar-se quan sigui necessari. Considera oferir-li un o tots els àpats en aquest lloc de seguretat separat.

En quin moment un gat té excés de pes?

Els gats tenen sobrepès quan pesen entre un 10 i un 20% més que el pes corporal esperat, quan la condició corporal es considera ideal. Un gat es considera obès quan el pes corporal és més d’un 20% superior al pes corporal esperat.

L’obesitat escurça la vida d’un gat?

Sí, l’obesitat és una malaltia que condueix al desenvolupament de moltes altres malalties que poden escurçar la vida d’un gat, com ara la diabetis, certs tipus de càncer, malalties metabòliques i malalties respiratòries i cardíaques.

Article publicat a pet MD – Amanda Ardente, veterinària.