Skip to content

Insuficiència cardíaca congestiva

La insuficiència cardíaca congestiva (ICC) es pot definir com la incapacitat parcial del cor per fer circular la sang i atendre les necessitats metabòliques de l’animal. La insuficiència cardíaca es produeix quan el cor ja no és capaç de bombejar eficaçment la sang pel cos. Quan el cor falla es produeix una congestió o acumulació de líquid, normalment als pulmons o a l’abdomen.

La ICC és una situació associada a diferents malalties cardíaques. Els exemples més habituals de malalties que resulten en insuficiència cardíaca congestiva són les malalties degeneratives valvulars (canvis progressius a les vàlvules cardíaques que provoquen l’engrandiment del cor) en gossos de raça petita i la cardiomiopatia hipertròfica (engruiximent del múscul cardíac) en gats de tots tipus.

Símptomes

En animals de companyia, els signes més freqüents de la ICC són la tos i la dificultat respiratòria. Menys freqüentment, els animals poden mostrar signes d’intolerància a l’exercici, debilitat, disminució de la gana, augment de la freqüència cardíaca, distensió abdominal.

La manera més eficaç de descobrir símptomes subtils d’insuficiència cardíaca congestiva en animals de companyia és controlar la seva freqüència respiratòria mentre dorm. La freqüència respiratòria normal durant el son en el gos i en el gat sol ser inferior a 30-35 respiracions per minut. Si observes un augment en la freqüència respiratòria en la teva mascota, contacte amb el teu veterinari. El diagnòstic precoç i la instauració d’un tractament pot evitar una insuficiència cardíaca progressiva i minimitzar la necessitat d’hospitalització.

Diagnòstic

Com passa a totes les malalties, el diagnòstic de la ICC comença per la història clínica, és a dir, tot el que tu ens expliques sobre el teu animal quan vens a la consulta: si té tos o esternuts, si té gana, si ha guanyat o perdut pes últimament, si descansa per les nits, etc.

El pas següent és la nostra exploració durant la qual podem detectar sons pulmonars anormals, bufs cardíacs, arítmies o altres problemes relacionats amb el cor de la teva mascota.

En el diagnòstic de les malalties cardíaques sovint ens ajudem de proves com la radiografia, l’ecografia o l’electrocardiograma. De vegades completem la nostra base de dades amb analítiques de sang o d’orina. També és probable que demanem consell a un veterinari especialista en cardiologia.

Tractament

Hi ha diferents malalties que poden acabar provocant una insuficiència cardíaca congestiva. En el seu tractament podem utilitzar fàrmacs específics per a una malaltia concreta o bé altres més generals que normalment recomanem en totes les ICC, sigui quina sigui la malaltia subjacent.

En cardiologia dels animals de companyia solem utilitzar medicaments per disminuir la retenció de líquids, dilatar els vasos sanguinis, prevenir coàguls sanguinis i alentir la freqüència cardíaca.

Pronòstic

El pronòstic dels animals de companyia amb ICC varia àmpliament amb la malaltia subjacent. Com més específicament puguem tractar la malaltia subjacent, millor serà el pronòstic. En els pitjors dels casos, la vida prevista pot ser de dies a setmanes, mentre que els casos millors els controlem durant molts anys.

Els veterinaris que tenim cura dels animals de companyia amb ICC treballen conjuntament amb els propietaris per proporcionar a les mascotes una excel·lent qualitat de vida durant el major temps possible.