Skip to content

Identificació amb microxip: AIAC o ANICOM?

Identificació obligatòria dels animals de companyia.

Probablement ja has de saber que és obligatori que gossos, gats i fures estiguin identificats mitjançant la implantació d’un microxip. El microxip és una petita càpsula de vidre d’aproximadament 11 mm de llarg. En el seu interior hi ha un transponedor amb un codi únic de 15 dígits.

Un cop hem implantat el microxip hem d’activar-lo. Per a això, introduïm en una base de  dades totes les relacionades amb la identificació. Per exemple, el nom de la mascota, la seva espècie, raça o data de naixement. També el nom del seu propietari i els números de telèfon de contacte.

Així, si algú troba un animal perdut degudament identificat, al passar el lector de microxips podem llegir el se codi numèric. Si llavors introduïm aquest codi a la base de dades sabrem qui és el seu propietari i com podem contactar amb ell.

En Catalunya hi ha dues bases de dades on podem activar un microxip: ANICOM i AIAC.

Què és la ANICOM?

La ANICOM és l’aplicació informàtica que fem servir per activar el microxip d’una mascota al RGAC (Registre General d’Animals de Companyia). El RGAC és un cens d’animals de companyia gestionat per la Generalitat de Catalunya.

La inscripció dels animals de companyia a la ANICOM és obligatòria.

Per poder accedir a la ANICOM és necessari comptar amb l’autorització de la Generalitat de Catalunya. Gràcia Veterinaris som usuaris autoritzats i disposem del perfil d’ens local. Aquest perfil ens permet, per exemple, comprovar si un microxip està registrat al RGAC, consultar i modificar les dades de l’animal i del propietari, deixar constància de la pèrdua d’un animal o cercar el microxip d’un animal introduint el número de DNI del seu propietari.

Quan es perd o localitza una mascota inscrita a la ANICOM podem trucar:

  • A la policia municipal, als municipis on hi hagi aquest cos de seguretat.
  • Al Cos d’Agents Rurals, als municipis que no disposin de policia municipal (935617000).
  • Al Servei de Biodiversitat i Protecció d’Animals de la Generalitat de Catalunya, de dilluns a divendres, de 09:00 a 14:00 (935674200).

Què és el AIAC?

El Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) és un servei del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya que pot fer servir qualsevol persona per notificar la pèrdua o localització d’un animal de companyia que porti microxip.

És un arxiu que van crear els veterinaris clínics catalans el 1988. Va ser una iniciativa pionera a Europa i  ha servit d’exemple per a d’altres arxius desenvolupats posteriorment a diferents països europeus i també a altres comunitats autònomes de l’Estat Espanyol.

La inscripció dels animals de companyia al AIAC no és obligatòria.

Quan es perd o localitza una mascota inscrita al AIAC podem trucar al 934189294. Aquest servei està actiu les 24 hores del dia i tots els dies de l’any.

REIAC, EUROPETNET y PETMAXX.

Es tracta de tres xarxes o plataformes que serveixen per a que les dades dels animals de companyia inscrits a arxius locals, com ANICOM o AIAC, puguin ser compartits a nivell nacional o internacional. Això és de gran importància quan viatges amb la teva mascota. Les tres són d’accés públic.

Així, la REIAC (Red Española de Identificación de Animales de Compañía) es una xarxa informàtica que agrupa les dades dels diferents arxius que funcionen a Espanya (AIAC i ANICOM comparteixen les seves dades amb REIAC).

EUROPETNET és un grup d’associacions que inclouen arxius locals i nacionals de diferents països europeus (ANICOM comparteix les seves dades amb Europetnet).

PETMAXX es defineix com una plataforma universal ja que agrupa arxius d’identificació d’animals de companyia no només d’Europa si no també d’Àsia, Amèrica i Oceania (AIAC comparteix les seves dades amb PETMAXX).

Llavors, on he d’activar el microxip de la meva mascota?

Recorda que la inscripció a la ANICOM és obligatoria per a tots els gossos, gats i fures que resideixen a Catalunya. Sempre haurem d’activar el microxip de la teva mascota a la ANICOM.

El que has de decidir és si també vols que l’activem al AIAC. Nosaltres et recomanem que ho facis.

Registrar el microxip de la teva mascota al AIAC presenta vàries avantatges, por exemple:

  • És realment un servei creat per a la localització de mascotes perdudes i no únicament un cens.
  • Disposa d’un telèfon d’atenció al públic 24 hores al dia i tots els dies de l’any.
  • Facilita la localització de la teva mascota si la has perdut durant un viatge, no només per Espanya si no també per Europa i molts països d’Àsia, Amèrica i Oceania.

Campanya d’identificació.

Si en el moment d’implantar el microxip al teu gos o gat, ens demanes activar-lo en ambdós arxius (AIAC i ANICOM), podràs beneficiar-te d’un interessant descompte.

Consulta aquí les nostres ofertes en identificació.