Skip to content

Fruites i verdures segures per a la teva mascota

Consells per oferir fruites i verdures a la teva mascota.

Molts dels aliments per a mascotes que pots trobar a la botiga o al veterinari ja contenen fruites i verdures en la seva composició.
Et donarem uns quants consells sobre quines són les fruites i verdures que pots donar al teu gos o gat com a premi o llaminadura. També les pots utilitzar per facilitar l’administració d’algun medicament.

Les fruites i verdures sempre s’han de donar amb moderació i mai per complementar la dieta del teu animal. Les fruites solen tenir més sucre, de manera que s’han de donar amb menys freqüència que les verdures i evitar-les si la teva mascota té sobrepès.

Una de les característiques que fan tant saludables les fruites i les verdures és el seu alt contingut en fibra. Però atenció, un excés de fibra o un canvi sobtat de la quantitat diària de fibra que li donis al teu animal, pot ser causa d’alteracions gastrointestinals com ara vòmits o diarrees.

Sempre que introdueixis un nou ingredient a la dieta de la teva mascota ho has de fer de manera gradual i observant com respon davant aquest ingredient nou. Utilitza només un ingredient nou cada vegada. Comença donant-li un tros petit i espera entre 24 i 48 hores per veure si el teu animal té una reacció adversa. Si presenta diarrea o restrenyiment o sembla tenir la pell irritada i amb picor, no tornis a donar-li aquest aliment en particular. Si la reacció sembla severa o si estàs preocupat, parla amb el teu veterinari per demanar consell.

Les fruites i verdures no substitueixen l’aliment habitual de la teva mascota

Quines fruites i verdures pots donar a la teva mascota?

A continuació et donem una relació d’algunes de les fruites i verdures que són segures per a gossos i gats.
Has de tenir en compte, però, que es tracta d’una recomanació generalista i que algunes poden no ser apropiades per al teu animal, tenint en compte el seu estat de salut, si pateix alguna malaltia o si està seguint una dieta concreta prescrita pel teu veterinari.
Renta bé la fruita i la verdura abans d’oferir-la a la teva mascota i retira les parts dures, el pinyols i les llavors.

Si tens dubtes, parla amb el teu veterinari habitual i segueix els seus consells.

Albercocs – el color taronja brillant d’un albercoc madur significa que aquestes fruites estan plenes de betacarotè, que pot ajudar el cos del teu animal a combatre els radicals lliures que causen càncer. Dóna-li només albercocs frescos, no secs. Assegura’t que l’animal no tingui accés al pinyol de l’albercoc.

Api – el teu animal té mal alè? Prova a donar-li una mica d’api. Conté vitamines A, B i C. Pot promoure la salut del cor i també combatre el càncer.

Bròquil – els animals poden menjar bròquil amb moderació perquè pot causar gasos. El bròquil conté vitamines A, C i D, betacarotè, àcid fòlic, fibra, calci i crom. Li pots donar bullit, al vapor o cru.

Carbassa – és alta en fibra i fa miracles al sistema digestiu. És rica en àcids grassos, que són positius per a la pell i el pelatge. La carbassa també conté betacarotè, antioxidants i tones de minerals saludables. Assegura’t de donar-li sempre cuita, mai crua.

Carbassó – ric en potassi, magnesi i vitamina C. El carbassó ratllat es pot afegir cru al menjar del teu animal, o pots cuinar-lo i donar-li en trossos petits.

Cogombre – és baix en calories i té pocs hidrats de carboni o greixos. Conté vitamines C, B1 i K, així com potassi, coure, magnesi i biotina.

Col – pot ajudar a mantenir un sistema digestiu saludable i millorar la pell i el pelatge de la teva mascota. La pots bullir i afegir-ne una petita quantitat de col al menjar de la teva mascota.

Cols de Brussel·les – riques en vitamines A, B1, B6, i K. A més, són una bona font de fibra.

Coliflor – conté vitamines i és rica en antioxidants. Ajuda a reduir la inflamació que causa dolor articular, de manera que pot ser útil per als animals d’edat avançada. La fibra de la coliflor pot ser útil per mantenir la salut digestiva, però ves amb compte de no donar-li massa, ja que això pot provocar l’efecte contrari, amb restrenyiment i diarrea.

Espàrrecs – molt rics en potassi, fibra i vitamines. El millor és cuinar-los abans perquè sigui més fàcil de digerir. Els pots bullir o saltejar a la planxa amb unes gotes d’oli.

Espinacs – contenen vitamina A, B, C i K, així com calci, ferro, fibra, magnesi, folat i potassi. Reforça el sistema immunològic, la salut del cor, els nivells d’energia i la vitalitat. No estan recomanats en animals amb problemes de ronyó.

Gerds – contenen vitamina C i fibra i són baixos en sucre. Tenen efectes antiinflamatoris lleus, que poden ser útils per a mascotes amb problemes articulars. Els gerds contenen xilitol, la mateixa substància edulcorant que s’utilitza en algunes marques de xiclet i altres aliments de consum humà. En grans quantitats, això pot ser fatal per a la teva mascota, així que només li pots donar els gerds en quantitats molt petites.

Maduixes – plenes de fibra i vitamina C. Dóna-li amb moderació perquè són riques en calories.

Mango – contenen moltes vitamines i a alguns animals els encanta el sabor dolç. Assegura’t de treure el pinyol i la pell, ja que poden causar molèsties digestives.

Meló – si la teva mascota té sobrepès o diabetis, el meló s’ha de donar en petites quantitats perquè té un alt contingut de sucre. No obstant això, conté molts nutrients, aigua, fibra i vitamina A, B i C. Treu-ne les llavors abans de donar-lo al teu animal.

Mongetes verdes – crues o cuites, les mongetes verdes tenen vitamines i ferro i estan plenes de fibra alhora que són baixes en calories. També tenen nivells saludables de proteïnes.

Moniato – ric en fibra i conté vitamina B6 i C, diversos minerals beneficiosos i betacarotè, útil contra el càncer i les malalties del cor. Utilitza’l bullit, al vapor o cuit al forn.

Nabius – contenen antioxidants que prevenen el dany cel·lular i el càncer en persones i mascotes. També són baixos en calories. Bons per a la salut de dels ulls. També redueixen la probabilitat de patir infeccions del tracte urinari.

Pastanagues – són bones per a la vista i per a la seva pell. També poden ser útils per netejar les dents i les genives. Contenen vitamines A, C, D, E i K, betacarotè, ferro, magnesi, potassi i fibra.

Pebrots – els pebrots de qualsevol color són rics en antioxidants, betacarotè i fibra. Pots cuinar-los lleugerament per fer-los una mica més tous o simplement crus, tallats a trossos petits. Evidentment, no és bona idea donar-li al teu animal alguna de les varietats picants.

Peres – són riques en coure, fibra i vitamines C i K. Treu-li el cor i les llavors.

Pèsols – cuits, crus o congelats, a la majoria dels animals els encanten els pèsols. Els pèsols contenen vitamines A, B1, B2, B3, B6, C i K a més de tiamina, fòsfor, manganès, fibra i folat.

Pinya – conté vitamines, minerals, fibra i bromelina (una substància que facilita l’absorció de les proteïnes de la dieta). La pinya també ajuda a regular el trànsit intestinal.

Plàtans – contenen sucres naturals que poden donar al teu animal un augment d’energia. També contenen aminoàcids, potassi, vitamina C i B6 i milloren la salut del cor i la pressió arterial.

Pomes – són una gran font de vitamina A i C així com de fibra. Són baixes en proteïnes i greixos. Treu-li el cor i les llavors abans de donar-la al teu animal.

Préssecs – evita els préssecs en conserva pel seu sucre, però un cop s’han tret la pell i el pinyol d’un préssec, són una gran font de fibra i vitamina A. No deixis mai a l’abast de la teva mascota el pinyol del préssec ja que representa un risc molt elevat d’obstrucció intestinal per a qualsevol animal.

Síndria – a qui no li agrada la síndria per mantenir-se hidratat els dies càlids i assolellats? La síndria també conté vitamina A, B-6 i C, així com potassi.

Taronges – riques en vitamina C, potassi i fibra. Evidentment, li has de treure la pell abans de donar-les al teu animaló.