Skip to content

Consells per a un nadal segur

Ets dels que a mitjans de novembre ja guarneix l’arbre de Nadal? O potser ets més de prendre’s les coses amb calma i fins el 23 de Desembre no treus el pols al caganer?
En qualsevol cas, estem segurs de que aquesta entrada del nostre blog et pot interessar i ajudar-te a tenir un Nadal segur al costat de les teves mascotes.
I si el Tió no fa per a tu i ets més anti-Nadal que el Grinch, aleshores et demanem que comparteixis aquest article amb els teus amics i familiars perquè, t’agradi o no, el Nadal és una època per compartir amb els teus!

Mentre et prepares per a aquestes vacances, és molt important que intentis seguir els hàbits d’alimentació i d’exercici de la teva mascota el més semblant possible a la seva rutina normal. També assegura’t de mantenir-la lluny dels següents premis poc saludables, plantes tòxiques i guarniments perillosos.

Ves amb compte amb les plantes i guarniments

 • L’arbre de Nadal: fixa de manera segura el teu arbre de Nadal perquè no pugui tombar-se i caure, causant possibles lesions a la teva mascota. Així també evitaràs que pugui vessar l’aigua de regar l’arbre. Aquesta aigua pot contenir fertilitzants a més de bacteris que podrien causar problemes gastrointestinals al teu animal si l’arriba a ingerir.
 • La ingesta de només dos fruits del grèvol pot fer que la teva mascota tingui somnolència, nàusees, vòmits i diarrea. Una dosis superior pot arribar a provocar la mort de l’animal. El vesc pot provocar vòmits, diarrea abundant, problemes respiratoris i fins i tot la mort per col·lapse cardiovascular. Moltes varietat de lliris poden causar fallida renal en gats si els ingereixen. En el cas de la ponsètia, totes les parts de la planta són tòxiques, però en especial, ho és la sabia que circula pel seu interior. Es tracta d’un líquid lletós que en contacte directe pot provocar dermatitis, picor, edemes, aparició d’ampolles o trastorns oculars en cas de contacte amb els ulls. Si aquest líquid és ingerit, es donen trastorns gastrointestinals amb vòmits, diarrea, dolor abdominal, irritació de les mucoses i excessiva salivació. A banda, en funció de l’animal i de la dosi ingerida, és possible una afectació a nivell del fetge i els ronyons.
 • Millor sense serrellets: als gats els encanta aquesta ‘joguina’ brillant i enlluernadora, excitant de dur amunt i avall dins la boca. És fàcil però que el gat s’acabi empassant el serrellet i que això provoqui una obstrucció del tracte gastrointestinal amb vòmits greus, deshidratació i una més que possible cirurgia.
 • Perill de foc: no deixis mai espelmes enceses sense la teva supervisió. Las mascotes poden patir cremades o provocar un foc si fan caure les espelmes. Assegura’t de fer servir canelobres i portaespelmes adequats i de col·locar-los sobre una superfície estable. Si surts de l’habitació, apaga les espelmes!
 • Altres guarniments: mantingues els cables elèctrics, les bateries i els guarniments de vidre o de plàstic fora des seu abast. Un cable elèctric pot provocar una descàrrega potencialment letal i una bateria foradada o en mal estat pot provocar cremades a la boca o a l’esòfag, mentre que els fragments dels guarniments fràgils poden danyar la cavitat oral y el tracte digestiu de les mascotes si se’ls empassen.

Evita els aliments perillosos d’aquestes festes

 • Passa dels dolços: segurament ja saps que no pots donar a la teva mascota xocolata ni res endolcit amb xilitol, però saps fins a quin punt pot arribar una mascota atrevida per tal de picotejar alguna cosa dolça? Mantingues els teus animals lluny de la taula o de plats amb menjar sense supervisió. Ull amb les escombraries!
 • Res de restes de menjar: no donis a la teva mascota restes del teu menjar amb greix o espècies. Els ossos tampoc són una bona idea ja que poden provocar ferides a la boca i a la resta del tracte gastrointestinal, fractures dentals, gastroenteritis o obstrucció gastrointestinal.
 • Atenció amb les begudes: moltes de les begudes que posem a taula aquestes festes tenen un alt contingut en sucre o edulcorants, a més de gas. Totes aquestes coses poden fer emmalaltir el teu animal. Si la teva festa inclou begudes alcohòliques, mantingues-les fora del seu abast. Si la teva mascota les ingereix es pot mostrar molt feble i malalt, fins i tot en coma, amb el possible resultat de mort per fallida respiratòria.
 • Escull bé els regals per al teu pelut: segurament la teva mascota es mereix també que el Tió li cagui algun bon obsequi! Tria joguines indestructibles i resistents a la seva mossegada o premis que s’hagin elaborat per ser digerits amb seguretat un cop se’ls menja. Els objectes llargs i prims són el somni de tots els felins, però entre les joguines més perilloses per als gats s’inclouen les cintes i els fils. Es poden quedar atrapats dins el seus budells i provocar una obstrucció que sovint requereix un tractament quirúrgic.

Planifica una festa segura per a la teva mascota

 • Estableix unes normes: segurament els teus convidats amants dels animals voldran donar a la teva mascota una mica d’atenció mentre tu estàs enfeinat acabant de preparar-ho tot. Explica’ls bé i amb antelació què és el que poden i no poden fer.
 • Amaga els medicaments: assegura’t de mantenir tots els teus medicaments fora del seu abast i adverteix als teus convidats que, si n’han portat algun, els guardin en un lloc segur.
 • Un racó privat: reserva per a la teva mascota un lloc tranquil on aïllar-se, si així ho vol. Deixa-li suficient aigua fresca i una manta o coixí on ajeure’s. Alguns gats i cadells espantadissos poden voler amagar-se sota algun moble, dins el seu transportí o en una habitació separada lluny de l’enrenou.
 • Els sorolls: tingues en compte que molts animals poden tenir por dels sorolls intensos com els crits, la música alta o els petards i focs artificials. T’expliquem com gestionar la por als sorolls en aquest article: “Por als sorolls”